CORELATII ENERGETICE

Acupuncture

duminică, 1 ianuarie 2012

SANATATEA EMOTIONALA-CHIRURGIA EMOTIONALA APLICATA BOLILOR INCURABILE

Drogurile care te fac sa te simti bine sunt aproape irezistibile. De la cafeina la cocaina, omul este intr-o continua cautare dupa ceva care sa-l ajute sa se elibereze de sub stresul paralizant si presiunile strivitoare care alcatuiesc atat de mult din viata moderna. insa, in timp ce dole privind nocivitatea acestor substante se aduna tot mai mult, oamenii de stiinta descopera ca un organism sanatos este capabil sa-si fabrice singur substante euforizante, lipsite de efecte daunatoare si capabile sa promoze sanatatea.

Este posibil ca organismul nostru sa fabrice droguri\"?
Da. Daca prin drog se intelege o substanta chimica, atunci organismul uman produce mii de droguri in fiecare zi. Daca prin drog se intelege o substanta folosita pentru a trata o boala, raspunsul este tot afirmativ. Organismul uman se afla angajat intr-un permanent efort de a se vindeca pe sine.

Ce fel de substante euforizante produce organismul uman ?
Cele mai puternice substante de acest fel sintetizate in laborator sunt narcoticele. Narcoticele blocheaza transmiterea durerii si produc senzatii extreme de bine, de euforie. Tocmai de aceea sunt foarte utile pentru combaterea durerilor intense, ineviile. In timp insa, ele pot deveni nocive si dau dependenta,
Relativ recent, oamenii de stiinta au descoperit ca organismul isi fabrica substante similare narcoticelor pentru uz propriu. Aceste substante pot fi grupate sub termenul general de endorfine.
Sunteti curiosi sa vedeti acesti hormoni in actiune? Nu aveti decat sa observati, cu prima ocazie in care va loviti cu piciorul de ceva tare, cat de repede scade in intensitate durerea de la inceput si cum se instaleaza in locul ei o senzatie de amorteala binefacatoare. Persoanele ranite in accidente de circulatie sau soldatii raniti in timpul luptei rareori isi dau seama de la inceput cat de grav sunt raniti. Unii sportivi pot suferi chiar fracturi in focul competitiei, fara sa simta nici o durere pana ce partida nu s-a incheiat. Toate acestea sunt exemple in care putem vedea endorfinele la lucru.
Cu ani in urma, dr. Hans Selye a constatat ca teama si mania pot declansa o descarcare masiva de adrenalina in organism. Ratiunea acestei descarcari este cresterea disponibilului de energie, care permite persoanei in cauza fie sa lupte cu, fie sa fuga de sursa pericolului.
Cercetari ulterioare au aratat ca frica si mania pot prejudicia organismul, daca persista timp mai indelungat. De asemenea, si alte emotii negative - durerea, ura, amaraciunea si resentimentele -, in cazul in care se prelungesc in timp, pot epuiza mecanismele de supravietuire in conditii de urgenta si pot slabi apararea organismului impotriva bolilor.

Daca emotiile negative pot fi distructive, ce se poate spune despre asa-numita gandire pozitiva?
Norman Cousins a deschis calea catre un domeniu complet nou atunci cand a reusit sa se vindece de o boala fatala, incurabila, folosind ca mijloace terapeutice emotii pozitive, ca rasul, bucuria, dragostea, recunostinta si credinta - alaturi de alte metode terapeutice de bun-simt. De atunci incoace, specialistii in materie de psihoneuroimunologie au izolat multe dintre substantele pe care creierul le secreta sub influenta acestor emotii. Ele nu sunt altceva decat endorfine, iar printre efectele lor majore se numara favorizarea insanatosirii, intarirea sistemului imunitar si mult dorita si minunata senzatie de bine.

Vreti sa spuneti ca organismul nostru produce substante care pot fie vindeca, fie vatama?
Emotiile constituie o parte cu totul speciala a umanitatii noastre. Emotiile negative favorizeaza imbolnavirea, in timp ce emotiile pozitive exercita un efect benefic asupra fiecarei parti a organismului. De exemplu, orice medic stie ca nu trebuie sa inchida usa sperantei pacientilor aflati in ultimele stadii de suferinta. Medicul care, plin de interes si compasiune pentru starea pacientului, ii spune acestuia cu incredere si optimism: "Presimt ca dumneavoastra sunteti tocmai acel unul din zece care invinge aceasta boala" va ramane deseori surprins sa constate ca profetia sa s-a implinit. insa aceasta este cu totul altceva decat a spune: "Aveti numai o sansa din zece de a supravietui".

Ce altceva poate favoriza sinteza acestor hormoni?
Stim deja de multa vreme ca exercitiul fizic este benefic pentru organism. Insa oamenii de stiinta au observat, la un moment dat, ca starea de bine care urmeaza dupa efectuarea exercitiilor fizice nu putea fi explicata doar prin efectul de crestere a formei fizice. Se mai petrecea si altceva, si acest altceva s-a dodit a fi o crestere a productiei de endorfine.
De unde putem sti ca aceste stari sau senzatii de bine nu sunt doar un rezultat al gandiriipozitive?
Atat efectul narcoticelor, cat si cel al endorfinelor pot fi anulate de catre o anumita substanta chimica, pe care medicii o folosesc in tratamentul abuzului de droguri. Daca se da aceasta substanta unei persoane a carei durere era calmata cu morfina, durerea va reaparea aproape imediat. In mod similar, daca se administreaza aceasta substanta unei persoane care se simte excelent ca urmare a productiei proprii de endorfine, starea de bine a acestei persoane va disparea ca prin farmec. Pur si simplu.
Secretia de endorfine creste ca urmare a gandirii pozitive. Rezolvarea conflictelor, alungarea urii si resentimentelor, cultivarea unor atitudini iertatoare, generoase si recunoscatoare, descoperirea unei credinte puternice - hranirea unor astfel de emotii este in masura sa creasca semnificativ productia de endorfine la nivelul creierului si sa intareasca abilitatea organismului de a rezista asaltului bolilor. Iar daca la acestea mai adaugam o plimbare zilnica, este ca si cum am adauga glazura unei prajituri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentarii: